Printer Friendly Version Министар спољних послова, Н. Селаковић састао се са Р. Марсуди, министарком спољних послова Индонезије - Фокус на јачању економске сарадње са Индонезијом @ 11 October 2021 10:01 AM

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић и министарка спољних послова Индонезије Ретна Марсуди оценили су данас да су политички односи двеју земаља на изузетно високом нивоу, али да их не прати економска сарадња и да ће зато фокус убудуће бити управо на јачању те сарадње.

Селаковић је, на заједничкој конференцији за медије, пренео да је постигнут договор о томе да до узвратне посете, односно његове посете Џакарти, дође за три месеца и да се након политичких консултација двају министарстава конкретно разговара о продубљивању економске сарадње.

На политичком нивоу немамо отворених питања, рекао је Селаковић и исказао захвалност Индонезији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

Такође, шеф српске дипломатије захвалио се министарки Марсуди на томе што је прихватила позив да учествује на комеморативном самиту који се одржава у Београду поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних.

За Србију и њене грађане Индонезија има посебно место, не само у нашој спољној политици и плановима за развој економске сарадње, већ постоји и емотивна црта - наши председници су пре 60 година били визионари и тада су заједнички покренули оснивање Покрета несврстаних који постоји све до данас, подвукао је Селаковић.

Он је навео да су планови да се у периоду од два месеца одржи пета по реду рунда разговора између два министарства, али и да се финализује и припреми споразум о екстрадицији.

Политички односи су изузетни, али економска сарадња је не прати и морамо да уложимо максималне напоре да ту сарадњу ускладимо са политичким односима, нагласио је Селаковић.

Марсуди је поручила да је Индонезија посвећена јачању сарадње у правним питањима и указала на то да се из тог разлога мора радити на закључивању споразума о екстрадицији и завршити га почетком 2022. године.

Како је пренела, постигнут је договор о томе да се припреми споразум о међусобном признавању сертификата о вакцинацији против коронавируса.

Немамо отворених политичких питања и наш фокус ће бити на томе како да оснажимо економску сарадњу, финализујемо споразум о пољопривредној сарадњи и да још више инвестиција доведемо овде, рекла је Марсуди и додала да је из тог разлога срећна и што ће се на маргинама Самита Покрета несврстаних одржати и бизнис форум.

Селаковић и Марсуди потписали су и меморандуме о сарадњи двају министарстава на изградњи дипломатских капацитета, као и између српских и индонежанских универзитета у области пословних и иновационих инкубатора.

Београд, 10.10.2021.г.