Printer Friendly Version Позитивни резултати у економској сфери и процесу вакцинације против корона вируса @ 13 February 2021 06:50 AM

Влада Србије је у фебруару 2021. усвојила нови, трећи пакет економских мера помоћи вредан 249 милијарди динара. Укупна вредност сва три пакета је 953 милијарде динара, односно приближно осам милијарди евра.

Овим пакетом мера, за разлику од прва два, укључена су и велика предузећа која такође трпе последице пандемије.

Како је навела председница Владе РС А. Брнабић, он ће помоћи да се смање негативне последице вируса корона, да људи сачувају радна места, да привреда не изгуби „кисеоник“, али и да грађани преживе ова тешка времена.

Наша земља је за досадашње економске мере за ублажавање последица COVID-19 добила похвале од ММФ-а, Светске банке и других институција. Србија тиме показује да је јака и стабилна држава и да грађани и привреда могу да рачунају на њу у најтежим тренуцима.

Председница Владе А. Брнабић и министар финансија Синиша Мали су на представљању ових мера истакли да се држава борила на два фронта – здравственом и привредном и да је на оба постигла феноменалне резултате.

Србија је у 2020. години имала пад БДП-а од само један одсто, што је био најбољи економски резултат у Европи.

Плате и пензије, као и запосленост, наставили су да расту. Просечна плата у новембру износила је 518 евра, док је инфлација остала стабилна и износила 1,6 одсто. 

Прошле године регистровано је за 50.500 више запослених, док се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље. Код нас је он и даље испод 60 одсто, то јест 56,8 одсто БДП-а.

Када је у питању буџет за 2021. годину, бројке из јануара су много боље него што се очекивало, јер је уместо планираног дефицита у буџету од 13,4 милијарде динара, остварен суфицит од 13,3 милијарде динара.

Током 2020. године, када је читава светска привреда трпела, наша индустријска производња је била за 0,4 одсто већа него у 2019. години. Порастао је и извоз, који је износио 17,5 милијарди евра, док је у 2019. години био 17,1 милијарду евра.

Трећим пакетом помоћи обухваћено је додатних 300.000 запослених у великим предузећима, што уз 1.050.000 предузетника и запослених у микро, малим и средњим предузећима, значи да помоћ може да користи укупно 1,4 милиона запослених у приватном сектору.

Директну подршку државе у висини од једног и по минималца добиће укупно 1.505.093 предузетника и запослених у микро, малим, средњим и великим предузећима у нашој земљи, а пакет укључује и новчану помоћ грађанима. Мера која се тиче исплате минималца ступа на снагу од 1. марта, прва исплата биће у априлу, друга у мају и трећа у јуну. Она не укључује банке и финансијске институције.

Поред једног и по минималца, подршку у висини од још једног пуног минималца добиће угоститељи, туристичке агенције, лиценцирани туристички водичи и пратиоци, хотели, одмаралишта и рент-а-кар агенције.

Градски хотели добиће још једну врсту директне подршке државе у висини од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици. Ту врсту помоћи градски хотели су имали и крајем прошле године.

Директну подршку добиће и сектор превозника путника и друмског саобраћаја и аутобуских станица, а која подразумева 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Како би се очувала ликвидност приватног сектора, држава је одлучила да продужи постојећу гарантну шему, а биће успостављена и нова гарантна шема за подршку најугроженијим предузећима.

Јануарске пензије су увећане за 5,9 одсто, по швајцарској формули, а 1,7 милиона пензионера добиће и једнократну помоћ од 50 евра и још 60 евра, као и остали пунолетни грађани.

Укупно ће помоћ од 60 евра добити 6.118.911 пунолетних грађана, а та мера ће се спровести кроз две уплате, у мају и новембру.

ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ

 Србија већ више од месец дана вакцинише своје становништво у борби против Ковида-19. Масовна вакцинација почела је 19. јануара.

 Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

 У Србији, грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су три вакцине – „Фајзер“, кинеска „Синофарм“ и руска „Спутњик Ве“.

Србија је и даље на другом месту у Европи по стопи вакцинисаних на милион становника и по броју вакцинисаних на 100 становника. Испред Србије је само Велика Британија.

Србија је на 5. месту у свету по броју укупно вакцинисаних, a на шестом месту у свету смо по броју издатих вакцина на 100 становника у протеклих седам дана.

Председник Србије Александар Вучић објавио је да је добио потврду да ће Србија пре почетка марта обезбедити још милион вакцина против вируса корона.

Прве количине „Фајзерове“ вакцине у Србију су стигле 22. децембра.

Србија је од Кине добила милион доза „Синофарм“ вакцина које су стигле 16. јануара.

У Србију је 29. јануара стигло 40.000 доза руске вакцине „Спутњик Ве“. Током фебруара и марта очекује се да ће бити испоручене и остале количине, од укупно два милиона доза руске вакцине.

9. фебруара у Србију је стигао и нови контингент од 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ из Русије.

Такође, јуче су у Србију стигли и руски експерти, који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне производња руских вакцина у Србији. Посетили су Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“.

Председник Вучић недавно је истакао да ће наша земља уложити у нове погоне, нову опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи код нас. Вакцина „Спутњик Ве“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

Дана 10. фебруара у Србију је стигло још 500.000 кинеске вакцине „Синофарм“.

Председник Србије Александар Вучић  изјавио је да је обезбеђено да 15. и 22. фебруара  стигне још 88.000 доза „Фајзер“.

До краја фебруара у Србију стиже и 120.000 до 150.000 „АстраЗенека“, за шта је потписан уговор и чека се званична потврда произвођача.

До краја фебруара Србија ће имати два милиона вакцина, којима ће бити вакцинисано милион грађана.

До сада вакцину је примило 636.119 људи (не рачунајући број ревакцинисаних,  иако је почела и масовна ревакцинација - 83.262), а пријавило се више од 950.000 хиљада. (подаци од 11. фебруара)

Најпре је вакцину примило медицинско особље, потом је почела имунизација корисника геронтолошких центара, потом вакцину су примили припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представници медија….

Просечна старост имунизованих у Србији 65,4 године, а нешто је нижи проценат у великим градовима између 62,8 и 63 године.

*За 11. фебруар је било планирано да Србија Северној Македонији уручи 8.000 вакцина али је одложено за који дан услед неопходности набављања додатне техничке документације.