Printer Friendly Version Četvrte bilateralne konsultacije između Republike Srbije i Republike Indonezije @ 24 April 2018 08:18 AM

Četvrte bilateralne konsultacije između ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije i Republike Indonezije održane su 5. aprila 2018. godine u Denpasaru, Indonezija.

Delegaciju Srbije predvodila je zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije Tamara Rastovac Siamašvili, a Indonezije generalni direktor za Evropu i Ameriku ambasador Mohamed Anšor.

Na sastanku su razmotrena sva aktuelna pitanja od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na unapređenje bilateralne saradnje u političkoj, ekonomskoj i kulturno-prosvetnoj oblasti. Obostrano je ocenjen značaj održavanja dinamike bilateralnih konsultacija između dva ministarstva, kao važnog instrumenta za unapređenje sveukupnih odnosa i saradnje.

S naše strane je izražena posebna zahvalnost na doslednom stavu Indonezije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i u tom kontekstu na podršci stavovima Srbije u multilateralnim okvirima.

Indonežanska strana je potvrdila principijelni stav nepriznavanja JPNK, imajući u vidu politiku doslednog poštovanja principa međunarodnog prava.

Delegacije su razmenile mišljenja i o najvažnijim regionalnim i međunarodnim temama od značaja za dve zemlje.

Izražena je spremnost za razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, posebno imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.