Printer Friendly Version Poseta prvog potpredsednika Vlade R.Srbije i ministra spoljnih poslova I.Dačića Vijetnamu @ 12 September 2017 07:36 AM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je u poseti Socijalističkoj Republici Vijetnam, od 7-11 septembra 2017. godine, gde je imao razgovore sa predsednikom Vlade Socijalističke Republike Vijetnam Ngujen Ksuan Pukom i zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Fam Bin Minom.

Na sastanku sa predsednikom Vlade Socijalističke Republike Vijetnam Ngujen Ksuan Pukom obostrano  je ocenjeno da se sveobuhvatni bilateralni odnosi između dva naroda i dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Predsednik Vlade Vijetnama istakao je da poseta ministra Dačića otvara novu stranicu unapređenja političkih i privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Posebno je podvukao potencijal koji obe države imaju za povećanje trgovinske razmene, kao i za razvoj tehnologija za modernizaciju proizvodnih kapaciteta.

Šef srpske diplomatije i predsednik Vlade Vijetnama saglasili su se i ukazali na važnost razmena privrednih delegacija, predstavljanja potencijala na sajmovima, kao i organizovanja poslovnih foruma kao osnove za dalji razvoj privrednih veza između Srbije i Vijetnama.

Predsednik Vlade Vijetnama Ngujen Ksuan Puk potvrdio je i snažnu podršku Vijetnama teritorijalnom integritetu Republike Srbije i principima poštovanja međunarodnog prava.

Dva zvaničnika su se složila i o važnosti međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.

U dužem srdačnom i prijateljskom razgovoru sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Fam Bin Minom dva ministra su utvrdila predstojeće aktivnosti u cilju proširenja bilateralne saradnje i međusobne podrške na međunarodnom planu.

Ministri Fam Bin Min i Ivica Dačić su podsetili na višedecenijsko prijateljstvo i saradnju dva narada i dve države koje ove godine obeležavaju i 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije je svog sagovornika veoma iscrpno informisao o tekućim političkim događanjima u Republici Srbiji, tokom reformi, kao i o prioritetima spoljne politike Republike Srbije.

Zajednički je konstatovano da je veoma dobre i prijateljske odnose dve države neophodno unaprediti jačanjem privredne saradnje i intenziviranjem razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

Dogovoreno je i organizovanje privrednog foruma u cilju međusobnog upoznavanja privrednih i investicionih potencijala dve države, a ministar Dačić pozvao je svog domaćina da u najskorije vreme poseti Srbiju.