Printer Friendly Version Посета првог потпредседника Владе Р. Србије и министра спољних послова И.Дачића Вијетнаму @ 12 September 2017 07:30 AM

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиo je у посети Социјалистичкој Републици Вијетнам, од 7-11 септембра 2017. године, где је имао разговоре са председником Владе Социјалистичке Републике Вијетнам Нгујен Ксуан Пуком и замеником председника Владе и министром спољних послова Фам Бин Мином.

На састанку са председником Владе Социјалистичке Републике Вијетнам Нгујен Ксуан Пуком обострано  је оцењено да се свеобухватни билатерални односи између два народа и две државе развијају на обострано задовољство.

Председник Владе Вијетнама истакао је да посета министра Дачића отвара нову страницу унапређења политичких и привредних веза између Србије и Вијетнама.

Посебно је подвукао потенцијал који обе државе имају за повећање трговинске размене, као и за развој технологија за модернизацију производних капацитета.

Шеф српске дипломатије и председник Владе Вијетнама сагласили су се и указали на важност размена привредних делегација, представљања потенцијала на сајмовима, као и организовања пословних форума као основе за даљи развој привредних веза између Србије и Вијетнама.

Председник Владе Вијетнама Нгујен Ксуан Пук потврдио је и снажну подршку Вијетнама територијалном интегритету Републике Србије и принципима поштовања међународног права.

Два званичника су се сложила и о важности међусобне подршке у међународним организацијама.

У дужем срдачном и пријатељском разговору са замеником председника Владе и министром спољних послова Фам Бин Мином два министра су утврдилa предстојеће активности у циљу проширења билатералне сарадње и међусобне подршке на међународном плану.

Министри Фам Бин Мин и Ивица Дачић су подсетили на вишедеценијско пријатељство и сарадњу два нарада и две државе које ове године обележавају и 60 година успостављања дипломатских односа.

Шеф српске дипломатије је свог саговорника веома исцрпно информисао о текућим политичким догађањима у Републици Србији, током реформи, као и о приоритетима спољне политике Републике Србије.

Заједнички је констатовано да је веома добре и пријатељске односе две државе неопходно унапредити јачањем привредне сарадње и интензивирањем размена посета на високом и највишем нивоу.

Договорено је и организовање привредног форума у циљу међусобног упознавања привредних и инвестиционих потенцијала две државе, а министар Дачић позвао је свог домаћина да у најскорије време посети Србију.